Mens & natuur



Natuur doet me aan vele dingen denken. De voordelen die de natuur ons geeft zoals zuiver water, zuivere lucht, vervoer, economie, welvaart,... Maar de natuur kan ook verwoestend zijn, denk maar aan fenomenen zoals tyfoons, orkanen, overstromingen, hittegolven, sneeuwstormen,...

We weten allemaal dat de aarde opwarmt, maar bij niet iedereen dringt dat probleem door. We moeten nu handelen, nu want ondernemen. Want anders ziet de toekomst er minder rooskleurig uit.




 



 

Ecologische voetafdruk


Ik heb mijn ecologische voetafdruk berekend op de site http://wwf-footprint.be/nl/. Het resultaat iets onder de gemiddelde voetafdruk van de Belg. Persoonlijk was ik blij met het resultaat. Aan gezien we onder het gemiddelde zitten is het een teken dat we rekening houden met de natuur. Er moet nog veel gebeuren om aan de gewenste 1,8 hectare te raken, maar we zijn op de goede weg. Volgens een artikel in de Standaard heeft de gemiddelde Belg één van de grootste ecologische voetafdrukken. En op deze titel moeten we niet trots zijn. Het is tijd dat we er iets aan doen dat we beginnen nadenken over deze voetafdruk. Volgens een artikel uit De Morgen zou het verminderd eten van vlees een groot effect hebben op onze ecologische voetafdruk.


Door niet enkel rekening te houden met Profit en ook rekening te houden met People en Planet, kunnen we een duurzame levensstijl ontwikkelen. Volgens mij zit ik nu ergens in een tussenstap (leefbaar, billijkheid en levensvatbaar) naar de duurzaamheid.



Bronnen:
Artikel De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/c730mmi7
Artikel De Morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1420657/2012/04/09/Ecologische-voetafdruk-na-Dagen-Zonder-Vlees-verkleind-met-160-hectare.dhtml


 

Trash the system or crash the planet?

 

Deze interessante quote komt uit een speech van professor Tim Jackson. Maar wat bedoelt hij ermee en waar hij naartoe met deze uitsprak? De antwoorden op deze vraagt verduidelijking en deze verduidelijking heb ik hieronder neer geschreven in een korte samenvatting van zijn pleidooi.

Samenvatting

Aan het begin van zijn pleidooi legt hij het huidige economische model uit. Hij verteld dat de economie vandaag de dag, vooral gericht is op het consumeren van zaken. De hele economie zet ons aan op te kopen en verkopen. We willen steeds meer en nieuwe zaken die we eigenlijk niet nodig hebben. Deze materiële zaken gebruiken we om een sociale status op te krieken. We willen aan de buitenwereld tonen hoe we zijn, door materialen aan te kopen. Aan het eind van deze uitleg vat hij het zo samen: Het is een verhaal over ons, mensen, overhaalt om geld, dat we niet hebben, uit te geven aan zaken, die we niet nodig hebben, om indrukken te creëren, die niet blijven duren, voor mensen, waar we niets om geven. Deze zin vond ik zeer sterk omdat hij een zeer confronterend beeld weergeeft waarover economie eigenlijk gaat.

Dan start hij zijn uitleg over het nieuwe economische model. Hij verteld dat het menselijke brein zowel egoïstisch als solidair is en dat we zowel vooruitgang/nieuwe dingen willen als traditionele dingen. We zijn complexe wezens die vol tegenstellingen zitten. Maar het huidige economische model houd geen rekening met de verschillende velden van het menselijke brein. De huidige economie ie enkel gebaseerd op het nieuwe/ vooruitdenkend en het egoïstische van de mens. Hij zegt dat we het economische model moeten opentrekken en uitbreiden zodat alle aspecten van het menselijke er in voor komen. Daarom is investeren voor hem belangrijk. Maar investeren in een andere context geplaatst. Niet met het doel om de consumptiedrang te gaan vergroten, maar we moeten volgens hem investeren in een duurzame toekomst door in andere zaken te gaan investeren. Volgens hem heeft het sociale en psychologische voordelen. Het is investeren in vriendschap, familie, maatschappij,...

We moeten investeren in een gedeeld heden en een gezamenlijke toekomst. We moeten naar een westerse economie met een zinvollere welvaart en minder materialisme. De wortels van deze economie liggen al in onze natuur. We moeten ze enkel nog naar boven laten komen en ze durven gebruiken. Hierbij plaatst hij in het hart van een nieuwe economie, een voor hem aanvaardbare, geloofwaardigere en realistischere visie van wat het betekend om mens te zijn.

Argumenten pleidooi

Er zijn 2 opvallende argumenten die hij aanhaalde tijdens zijn pleidooi.
  1. Het is een verhaal over ons, mensen, overhaalt om geld, dat we niet hebben, uit te geven aan zaken, die we niet nodig hebben, om indrukken te creëren, die niet blijven duren, voor mensen, waar we niets om geven. Deze zin vond ik zeer sterk omdat hij een zeer confronteerden beeld weergeeft waarover economie eigenlijk gaat. Het eerste argument is de uiteenzetting van het huidige economische model. Aan de hand van deze uitleg maakt hij duidelijk dat we niet goed bezig zijn. In deze alles zeggende zin vat hij kort samen wat we eigenlijk aan het doen zijn. Ik vind dit een zinvol argument want enkel met sterke en ludieke uitspraken krijg je de aandacht die het thema nodig heeft.
  2. Hij legt tijdens zijn pleidooi ook uit hoe het menselijke economisch denken is opgebouwd. Het verteld daarbij ook dat in het huidige systeem enkel rekening wordt gehouden met twee aspecten van dat menselijk denken. Hij zou het bij het nieuwe economische model opentrekken en verder uitbreiden dat alle aspecten van het economisch denken er in voorkomen. Met ander worden zou hij niet enkel aandacht geven aan de egoïstische en vooruit strevende zaken. Maar ook het solidaire en traditionele er in betrekken. Ik vind dit ook een zinvol argument want economie heeft een grote invloed op onze samenleving. Daarom vind ik het zinvol dat ze alle aspecten van het economisch denken zouden integreren in het nieuwe economische model.
Bron: http://www.ted.com/talks/lang/en/tim_jackson_s_economic_reality_check.html




Natuur gebruiken of misbruiken: voeding


Persoonlijk vind ik dat ik op gebied van voeding gemiddeld goed bezig ben. Daarmee bedoel ik dat ik eigenlijk geen rekening houd met de producten die ik eet. Maar aangezien dat ik geen grote eter ben, belast ik het milieu minder.

Enkel tips over voedsel waarbij je het milieu minder belast. Deze tips ga ik vaker toepassen om het milieu minder te belasten.
  • Kleinere porties vlees en vis eten, want deze vragen veel energie om te produceren.
  • Vaak vleesvervangers eten, want deze belasten het milieu ook minder. De reden hiervoor is dat de productie van deze producten minder belastend zijn voor het milieu.
  • Seizoensgebonden producten eten
  • Producten van lokale boeren voornemen op producten van verre landen.



Natuur gebruiken of misbruiken: mobiliteit


Op gebied van mobiliteit ben ik goed bezig. Ik ben een grote gebruiker van het openbaar vervoer en aangezien ik nog niet ik het bezit ben van een rijbewijs gebruik ik vaak de fiets of ga te voet achter zaken. Dus je kan wel stellen dat ik op dit gebied geen misbruiker ben van de natuur.





Natuur gebruiken of misbruiken: toerisme


Ik hou erg van reizen en ga dan ook jaarlijks zeker 1 keer op reis. Vroeger ging ik vaak met de auto op reis, maar de laatste tijd gebeurd het vaker dat ik met het vliegtuig op reis ga. Meestal verblijf ik een week op de vakantieplaats. Maar dit alles is niet zo goed voor het milieu.

 Het zou beter zijn als ik voor een langere tijd op vakantie zou gaan en daarbij opnieuw voor de auto of de trein kies omdat deze een minder grote druk op het milieu hebben.

 

Vervuiling


De 100 beste beelden van 2013 volgens Knack


Deze foto illustreert volgens mij perfect wat vervuiling doet met onze natuur. We zijn allemaal veel te laks. We denken niet na over de gevolgen van het afval dat we produceren. Daarom is het belangrijk dat we gaan recycleren en sorteren. Anders gaan we nog vaker dergelijke foto's te zien krijgen en dat kan niet de bedoeling zijn.


 

Natuur en wereldgodsdiensten  


Natuur heeft binnen de verschillende godsdiensten een andere betekenis en een andere waarde. Hieronder heb ik alle wereldgodsdiensten geplaatst en hun visie op de natuur.

In het Jodendom heeft de natuur een dubbele functie. De natuur is volgens hen een geschenk van God waar wij gebruik mogen van maken, maar we mogen het niet kapot maken of vernietigen. De andere betekenis die de Joden aan de natuur koppelen is de kracht die God heeft om de natuur te gebruiken om te straffen. Denk hierbij maar aan het verhaal van de Egyptenaren die plaagt werden met verschillende natuur plagen.

De christenen geloven dat de natuur ondergeschikt is aan hen. God heeft de mens als laatste geschapen om te zorgen voor de natuur. De natuur is een deel van de schepping en voor vele christenen is de natuur het bewijs dat God bestaan. Daarom gaan vele christenen eerbied tonen tegenover de natuur.

De moslims van de westerse wereld hebben geen grote binding met de natuur. In de moslimcultuur is er wel de TEMA beweging. Deze organisatie organiseert natuur-acties vanuit het islamitische geloof.

In tegenstelling tot de moslims hebben de Hindoes een grote binding met de natuur. Ze geloven dat de elk organisme een ziel heeft, waardoor ze veel respect hebben voor de natuur. Dit zie je vooral bij de koeien. Koeien zijn binnen het Hindoeïsme heilig. Binnen de Veda's zijn er nog enkele andere regels omtrent de natuur.

De laatste godsdienst waarover ik het zal hebben is het boeddhisme. De boeddhisten zien de aarde als een levend wezens. Wij als mensen zijn maar een klein deel van die wereld. Dus we hebben het recht niet om te zeggen dat de aarde onze eigendom is. Volgens de boeddhisten zijn we hier enkel op bezoek. Na een tijdje verdwijnen we weer van deze aarde en wordt die bevolkt door andere mensen.


de natuur in het boeddhisme

1 opmerking:

  1. Beste,

    Ik heb mijn ecologische voetafdruk ook eens laten berekenen via deze site en kwam een stuk boven het gemiddelde uit. Ik denk dat ik mijn levensstijl dringend zal moeten aanpassen als ik zie wat er aan het gebeuren is met onze planeet.

    BeantwoordenVerwijderen