Mens & samenleving

Als ik aan onze westerse samenleving denk. Dan denk ik onmiddellijk aan verschillende zaken. Zoals onderwijs, economie, politiek, de medische wereld, armoede,... 

Al deze begrippen hebben hun invloed op onze samenleving. In onderstaande blogberichten, ga ik aan de hand van beeld, film en visueel materiaal mijn visie over onze samenleving geven. 












I have a dream - Martin Luther King

Nadat ik een deeltje van de legendarisch speech van Martin Luther King had bekeken, begon ik te denken. Hoe zit onze maatschappij nu in elkaar? Wat is er veranderd na deze speech? Is deze verandering goed of slecht? Vage ideeën begonnen zich te vormen in mijn hoofd. En naarmate ik er meer over nadacht werden deze gedachten concreter.

Het eerste waar ik over nadacht was hoe de maatschappij er nu uitziet. Het viel me op dat onze maatschappij de laatste jaren volledig gedigitaliseerd is. Een ander aspect dat onze maatschappij tekent is het onderwijs. De laatste jaren heeft het onderwijs een hele evolutie ondergaan en nieuwe hervormingen staan opnieuw voor de deur. De 'jeugd van tegenwoordig' studeert nu veel langer waardoor ze later de arbeidsmarkt betreden. Dit heeft er ook voor gezorgd dat mensen later trouwen en kinderen krijgen. De grootste verandering die me is opgevallen is de aanvaarding van de enorme diversiteit. In onze maatschappij is er ook veel moeite gedaan om mensen gelijke rechten te geven.  

Al deze veranderingen zijn voor mij niet noodzakelijk slecht. Het is wel zo dat er bij bepaalde zaken, een keerzijde van de medaille is. De gedigitaliseerde wereld is zeer praktisch en verrijkend maar houdt ook bepaalde valkuilen in. Het is aan ons om die digitalisering met een kritische blik te bekijken en het mooie eruit te halen. 

Met deze gedachte kijk ik nu terug naar de speech van Martin Luther King. Hij heeft gestreden voor vrijheid en gelijke rechten. Ik vind dat we al een hele weg hebben begaan om iedereen gelijke rechten te geven en dat we op de goede weg zijn, maar we zijn nog lang niet bij de eindbestemming. 



Artikel 1: "Wat doen wij met onze wereld dat zovele jongeren er niet meer in willen leven?"

Voor het vak RZL moeten we enkele bronnen raadplegen. Voor dit hoofdstuk was een artikel voorzien met het thema zelfdoding bij jongeren. Deze kritische blik op het thema zou ons aan het denken moeten zetten. Dit artikel zou de aanleiding zijn om even stil te staan bij de manier waarop we leven, hoe onze maatschappij in elkaar zit en wat de kwaliteiten en de gebreken van  die westerse maatschappij dan wel zijn. 

Ik vindt het opvallend hoe de auteur de verantwoordelijk voor deze wanhoopsdaad niet bij de jongere zelf legt maar bij de maatschappij. Hij zegt dat de volwassenen van vandaag een leefwereld hebben gecreëerd waar de jongeren van nu zich niet meer thuis voelen. Deze stelling schokte me enigszins. Ik had het nog nooit op die manier bekeken. Daarna kwam ik tot het besef dat ikzelf ook functioneer in deze maatschappij zonder even stil te staan bij wat ik doen en wat de gevolgen daarvan zijn. 

Hiermee wil ik nu niet zeggen dat onze maatschappij slecht is. Maar er zijn nog enkele gebreken die we moeten aanpassen zodat het leefbaar wordt of blijft voor elke laag van de bevolking. Het is aan ons om de gebreken te vinden en aan te passen. Dus aan iedereen die denkt dat één stem niets betekend, laat ons dan samen roepen zodat we gehoord worden.

Internetbron: http://www.logia.be/2011/09/12/wat-doen-wij-met-onze-wereld-dat-zovele-jongeren-er-niet-meer-in-willen-leven/



Artikel 2: Inleveren voor of tegen het neoliberalisme - Paul Verhaeghe 

Nadat ik de lezing van Paul Verhaeghe had bekeken, bleef ik achter met een dubbel gevoel. Met enkele stellingen was ik het eens. Andere riepen dan weer heel wat vragen bij me op. Maar voor ik mijn persoonlijke mening over enkele ideeën verder uitdiep, zal ik het artikel even kort voor u schetsen.

Korte inhoud 

Paul Verhaeghe vertelt in zijn uiteenzetting zijn visie over onze maatschappij. Hij vindt namelijk dat onze westerse wereld te economisch is ingesteld. In tegenstelling tot vroeger waar er 4 grote domeinen waren, zijn de andere domeinen gaandeweg ondergeschikt geworden aan het economische. Enkele sectoren waar je dit neoliberalistische denken niet zou verwachten zijn al ten prooi gevallen van het kapitalistische monster. Bij deze sectoren denken we aan onderwijs, zorg, wetenschap en media. Paul Verhaeghe roept met deze uiteenzetting de mensen op om actie te ondernemen en kritisch te zijn tegenover ons eigen handelen.

Mijn mening over enkele ideeën

  1. Paul Verhaeghe vertelt in zijn uiteenzetting dat hij het niet eens is met de theorie van de self made man. Deze denkwijze stelt dat een persoon successen kan krijgen door zijn eigen willen en handelen. Dit geldt ook voor mislukkingen. In tegenstelling tot Paul Verhaeghe ben ik het gedeeltelijk eens met deze visie.  Ik vind namelijk dat iemand door zijn eigen willen en doorzettingsvermogen bepaalde doelen kan bereiken. En door dit handelen stijgt een persoon zijn eigenwaarde. Aan de andere kant vindt ik ook dat niet al de mislukkingen je persoonlijke verantwoordelijkheid zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je alles doet binnen je bereik om een bepaald doel te bereiken. Maar het je toch niet lukt omdat je niet sterk of capabel genoeg bent om je einddoel te halen.
  2. Paul Verheaghe stelt ook dat de mens door het neoliberalisme egoïst en corrupt is. volgens het neoliberalisme is het ook zo dat wie daar anders over denkt dom en naïef is.  Dit is een voorbeeld van het neoliberalisme waar ik het ook gedeeltelijk mee eens ben. Ik vindt dat je moet vechten voor je plekje. Maar als je niet eerlijk kan strijden voor een plek en achter af niet waardig kan verliezen dan hoeft het voor mij niet en dan laat ik het liever aan me voorbijgaan. Ik vindt namelijk dat concurrentie goed is als het op een volwassen manier gebeurt. 
  3. In het artikel beschrijft Paul Verhaeghe ook dat er een voorstel is geweest waarbij men kleuters wou screenen om hen onmiddellijk in de juiste economische richting te sturen. Toen ik dit in het artikel las was ik verontwaardigd. Ik vind het schandalig dat iemand dit heeft durven voorstellen. Dat je nagaan hoe ver ze in hun ontwikkeling gaan vind ik normaal. Want dan kan je immers het kind op de juiste manier stimuleren en op zijn eigen niveau werken. Maar kinderen  al van in het kleuterklasje screenen op vaardigheden dat gaat me een brug te ver. Het gaat dan niet meer over het kind als persoon maar het kind als product van de samenleving. Volgens mij kan dit niet, je moet de kinderen de kans geven om zich op hun eigen manier te ontplooien en te groeien.
  4. Het laatste idee dat ik zal beschrijven, gaat over een oplossing die Paul Verhaeghe aanbiedt. Hij zegt dat we het onzichtbare neoliberalistische systeem kunnen aanpakken door voor ons zelf te zorgen. Met deze oplossing ben ik het eens. Hij bedoelt namelijk met zelfzorg niet de zorg op materieel gebied maar op geestelijk gebied. Deze psychologische zorg kan je aan jezelf geven door het goede te doen waar daar je jezelf ook weer goed gaat voelen. Niet altijd alles om economische redenen doen maar ook dingen doen omdat je je daar goed bij voelt, het je gelukkig maakt. Deze zaken leveren misschien geen geld op maar geven je iets veel waardevoller: dankbaarheid en geluk. En dat is voor mij onbetaalbaar.
Wil je het artikel eens zelf lezen, dat kan je doen op deze site: http://westrikeback.vooruit.be/wp-content/uploads/2012/01/LezingPaulVerhaeghe-Neoliberalisme1.pdf



Voedingsverspilling



Toen ik het onderstaande filmpje bekeek, waren mijn verwachtingen niet zo hoog gespannen. Ik wist dat er veel voedsel verspild werd. Maar dat de toestand zo schrijnend was, had ik niet gedacht. Volgens mij verteld dit filmpje veel over onze westerse maatschappij. We hebben een wegwerp mentaliteit gecreëerd door de jaren heen en we moeten ons daarvan bewust zijn. Het doorwegende economisch denken van onze maatschappij is volgens mij de oorzaak van deze wegwerpgewoonte.  Alles is te koop en heeft dus een waarde daarom willen we kwaliteit en waar voor ons geld. Door het grote aanbod is de klant kieskeurig geworden. We zijn visueel ingesteld waardoor producten te snel worden weg gegooid.


Dit economisch denken heeft niet enkel negatieve gevolgen zoals de wegwerpmentaliteit. De economie is volgens mij nodig om onze maatschappij in evenwicht te houden. Ons eigen geluk hangt er dan ook van af. Stel dat alles gratis was. Dan zou alles zijn economische waarde verliezen. Iedereen zou alles kunnen kopen. We zouden naar niets meer kunnen verlangen want alles ligt binnen handbereik. Het eenvoudige geluk dat je ervaart wanneer je na lang sparen iets kan kopen of doen,  zou verloren gaan. Economie heeft ook zijn invloed op ons zelfbeeld.  We zijn competitief ingesteld en dat maakt ons ook menselijk. We hebben het nodig om eens ergens in uit te blinken, eens beter te zijn dan de andere. De economie heeft ons de kans om dit te doen.


Het is aan ons om de positieve kanten van het economisch denken te laten doorwegen op de negatieve. We moeten produceren en consumeren dat houdt de hele economie in stand. Maar we moeten wel onze kritische blik behouden wanneer we aan de kassa van de winkel staan.





 Diversiteit 



Aan de hand van het onderstaande filmpje, wil ik aantonen dat iedereen geconfronteerd wordt met diversiteit. We zijn allemaal uniek en dat moeten we als een verrijking zien. Maar vaak wordt dit nog niet gedaan, we zien het als te anders, vaak als abnormaal. Hierdoor ontstaat discriminatie. 

Diversiteit moeten we niet bekijken als een gevaar maar als een kans. We moeten het zien als een opportuniteit om andere zaken te leren kennen.  Het is een andere kijk op het leven. Deze kijk is daarom niet noodzakelijk slecht. Het KMS ( =kerkelijke multiculturele samenleving) en de bond zonder naam houden acties om deze diversiteit te promoten. Ze staan in voor elke groep van de samenleving. Via vrijwilligerswerk, tentoonstellingen, ... brengen ze solidariteit naar het grote publiek. 




De omgevingscirkels 




Verbondenheid met zichzelf
Toen ik vorig jaar voor de keuze stond welke studierichting ik zou gaan volgen, heb ik me verbonden met mezelf. Ik ging bij mezelf na waar ik me goed bij voelde en wat mijn positieve en negatieve kansen zijn. Door op deze manier te handelen, ben ik verbonden met mezelf. 

Verbondenheid met andere(n) 
Enkele weken geleden zat een vriendin van me, in de knoop met zichzelf. Ik liet ze vertellen over problemen en probeerde op deze manier haar problemen lichter te maken. Ik gaf haar en haar problemen de aandacht die ze nodig had waardoor ze aan het einde van het gesprek met een beter gevoel naar huis kon. 

Verbondenheid met het materiële 
Wanneer ik een warme maaltijd heb genuttigd op school, dan plaats ik mijn gebruikte bord en bestek terug in de keuken. Door op deze manier te handelen draag ik zorg voor het schoolgebouw. Ik voel me verantwoordelijk hiervoor omdat ik hier lessen volg. 

Verbondenheid met de groep/samenleving/cultuur
Tijdens mijn lagere schooltijd zat ik in de KSA. Door elke week met de mensen in de groep te zitten, werden we een hechte groep. Ik voelde me verbonden met hen. 

Verbondenheid met het levensgeheel/ en de natuur
Toen mijn grootmoeder gestorven was. Voelde ik me verbonden met het leven omdat ik haar verloren was maar ik had ze terug aan de wereld gegeven. ik geloofde toen dat ze naar de hemel was gegaan en bij God woonde. Ondanks het verdriet kon ik het een plaats geven.


2 opmerkingen:

  1. Beste Romy

    Wat je zegt over de speech van Martin Luther King is heel mooi verwoord. Ik ben het dan ook volledig met u eens. Ik vind ook dat onze maatschappij veel veranderd is. Maar uiteraard zijn er nog altijd onderwerpen in de maatschappij die moeten veranderen en wel heel vlug.

    Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Laura

    Bedankt voor je reactie. Je zegt dat je bepaalde dingen graag anders had gezien. Welke dingen zou je dan veranderen ?

    Romy

    BeantwoordenVerwijderen